17 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

Air Jordan Aj1 Ko High, Air Jordan Aj1 Ko High OG jordanshoescheap4sale
Submitted by pvarzakas on

     Στις 17 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, σε ανάμνηση της ίδρυσης αυτή τη μέρα του 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης που σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση (Π.Τ.Ε.) (International Telecommunication Union, (I.T.U.)) .

        Όλα ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου του 1844, όταν ο Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. 10 χρόνια αργότερα, ο τηλέγραφος ήταν διαθέσιμος στο κοινό και στις 17 Μαΐου 1865 ιδρύθηκε στο Παρίσι ο Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση από 20 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

      Από τον τηλέγραφο, το τηλέφωνο, τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στη συνέχεια, τις δορυφορικές επικοινωνίες και σήμερα το Ίντερνετ, η Π.Τ.Ε. βοήθησε σημαντικά να τιθασευτεί η δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας με στόχο την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία.

      Σήμερα, η Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση είναι ένας διεθνής οργανισμός που κινείται εντός του Ο.Η.Ε., όπου οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας συντονίζουν τα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υπηρεσίες. Από το 2006 ο ΟΗΕ δίνει περισσότερο έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο Ίντερνετ, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το «ψηφιακό χάσμα».

            Φέτος, γιορτάζουμε την 50η  επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία εορτάζεται ετησίως από το 1969. Η Ημέρα σηματοδοτεί την ίδρυση της I.T.U. στις 17 Μαΐου 1865, όταν υπογράφηκε στο Παρίσι, η πρώτη Διεθνής Σύμβαση Telegraph.

Η θέσπιση προτύπων αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της αποστολής της I.T.U. ως εξειδικευμένης υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Τα πρότυπα της I.T.U. συμβάλλουν στην επιτάχυνση των ΤΠΕ για όλους τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Το θέμα του 2019, δηλαδή το «Γεφυρώνοντας το κενό τυποποίησης» ("Bridging the standardization gap") θα επιτρέψει τη συμμετοχή της I.T.U. και άλλων βασικών ενδιαφερομένων μερών, για να διερευνήσουν τις ευκαιρίες για:

  • τη συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στη διαδικασία λήψης προτύπων της I.T.U.
  • τη εξουσιοδότηση τοπικών εμπειρογνωμόνων στη διαδικασία τυποποίησης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και
  • τη προώθηση της εφαρμογής των διεθνών προτύπων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Δρ.Παναγιώτης Βαρζάκας, Μέλος ΔΕΠ, Καθηγητής Α/ βαθμίδας.

Μάθημα: 

Τύπος Άρθρου: