Είστε εδώ

 1. Τηλεκπαίδευση
 2. » Μάθημα Συστήματα ήχου και εικόνας : Περιγραφή

Μάθημα Συστήματα ήχου και εικόνας : Περιγραφή

Air Jordan Aj1 Ko High, Air Jordan Aj1 Ko High OG jordanshoescheap4sale
Περιγραφή - Συστήματα ήχου και εικόνας

Περιγραφή

Στοιχεία Ακουστικής, Μέθοδοι Ηχοληψίας, Εγγραφή–Αναπαραγωγή του Ήχου και Θόρυβος, Υπολογισμός Ηλεκτρο-ακουστικών εγκαταστάσεων, συσκευές ηλεκτροακουστικής. Ψηφιακά Συστήματα Ήχου. Ακουστική αντιστάθμιση χώρων. Μελέτη ηχητικών εγκαταστάσεων. Μέθοδοι και πρωτόκολλα ψηφιακής εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου. Ψηφιακή επεξεργασία ακουστικών σημάτων. Ψυχοακουστικά φαινόμενα και εφαρμογές τους.

Βασικές αρχές ραδιοφωνίας. Βασικές αρχές τηλεόρασης. Ραδιοτηλεοπτική τεχνολογία και πρότυπα. Τεχνολογίες παραγωγής προγράμματος. Τεχνολογίες εκπομπής προγράμματος. Τεχνολογίες και πρότυπα συμπίεσης ραδιοτηλεοπτικών σημάτων. Ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα. Συστήματα μετάδοσης DVB και DAB. Τεχνολογίες και πρότυπα εκπομπής σε συνδρομητικά δίκτυα και στο Internet.

Ειδικά θέματα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Συστήματα επικοινωνίας ευρείας ζώνης. Γραμμές Μεταφοράς, κεραίες και διανομή τηλεοπτικού σήματος. Στάθμη σήματος, ζώνες και περιοχές συχνοτήτων, χωρητικότητα τηλεοπτικού καναλιού, θόρυβος, διαμορφώσεις και αποδιαμορφώσεις, πρότυπα τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Όργανα μέτρησης και ελέγχου. Εφαρμογή προγραμμάτων για την ανάλυση σημάτων. Ψηφιακή Τηλεόραση: Ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση, πρότυπα και προοπτικές. HDTV. Studio ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Μετρήσεις στο αναλογικό και ψηφιακό τμήμα δέκτη τηλεόρασης. Αναλύσεις σημάτων στον ψηφιακό αναλυτή. Χρήση έτοιμων πακέτων λογισμικού για εξομοίωση εργαστηριακών ασκήσεων. Χρήση λογισμικού επεξεργασίας σημάτων για την ανάλυση και σύνθεση σημάτων.

 

Σκοπός και στόχοι του μαθήματος

Εισαγωγή του φοιτητή στην Ακουστική Φυσική. Παρουσίαση των μεθόδων ηχοληψίας και ανάλυση των τεχνικών εγγραφής–αναπαραγωγής του ήχου. Μελέτη της επίδρασης του θορύβου στην ποιότητα εγγραφής. Εφαρμοσμένος υπολογισμός ηλεκτροακουστικών εγκαταστάσεων και ακουστική αντιστάθμιση χώρων. Εισαγωγή στις εφαρμογές του ψυχοακουστικού φαινομένου.

Παρουσίαση των προτύπων και των τεχνολογιών της ραδιοτηλεόρασης. Εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των σημάτων βίντεο και ήχου. Μελέτη της ψηφιοποίησης και συμπίεσης των σημάτων βίντεο και ήχου και παρουσίαση των αντιστοίχων διεθνών προτύπων. Μελέτη της ψηφιακής μετάδοσης με έμφαση στην πολυπλεξία, στην κωδικοποίηση διαύλου, στην διαμόρφωση και στην υπό συνθήκη πρόσβαση. Εφαρμογές και προοπτικές της ραδιοτηλεοπτικής τεχνολογίας Παρουσίαση παραδειγμάτων παροχής υπηρεσιών χρησιμοποιώντας το DVB.

Οι φοιτητές αποκτούν την ικανότητα για την εκπόνηση μελέτης, επίβλεψης, συντήρησης, συναρμολόγησης, συντήρησης εγκατάστασης, χειρισμών, ελέγχου λειτουργίας και μετατροπής οπτικοακουστικών συστημάτων και ραδιοτηλεόρασης.

 

Συγγράμματα που μπορούν να αποκτηθούν μέσω της υπηρεσίας "Εύδοξος"

 1. Αναλογική και ψηφιακή τηλεόραση, Τσαμούταλος Κώστας,Σαράντης Παναγιώτης Λεπτομέρειες
 2. Αναλογικη-ψηφιακη τηλεοραση και βιντεο, Παντελης Χρ. Βαφειαδης Λεπτομέρειες
 3. Εγχειρίδιο Ακουστικής, Everest F. Alton Λεπτομέρειες
   

Βιβλιογραφία

 1. “Ηχοτεχνία”, Τόμοι Α και Β, Κ. Κουλούρης, Αθήνα 1994.

 2. “Εγχειρίδιο Ακουστικής”, F. Everest, Εκδόσεις Τζιόλα, 1999.

 3. “Ψηφιακή Τεχνολογία Ήχου”, Ι. Μουρτζόπουλος, Πάτρα, 1993, Έκδοση Παν. Πατρών, Τμ. Η/Γ Μηχ..

 4. “Έγχρωμη Τηλεόραση-Θεωρία – Βλάβες–Επισκευή”, Εκδόσεις Τζιόλα, 2000.

 5. “HDTV Τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας”, Κ. Benson, D.G. Fink, Εκδόσεις Τζιόλα, 1993.

 6. “Τεχνολογία Επικοινωνιών”, Εκδόσεις Ευρωπαϊκές Τεχνολογικές.

 7. “Ραδιοφωνία”, Europa Lehrmitte, Εκδόσεις Ευρωπαϊκές Τεχνολογικές.

 8. “Digital Television Fundamentals”, M. Robim, M. Poulin, McGraw-Hill.

 9. Digital Television: MPEG-1, MPEG-2 and Principles of the DVB System”, Η. Benoit, Arnold.

 10. “Principles of Digital Audio, K. Pohlmann, McGraw-Hill.

 11. “Art of Digital Audio, J. Watkinson, Focal Press.

 12. “Αναλογική-Ψηφιακή Τηλεόραση και Βίντεο, Π. Βαφειάδης, Αθήνα 2000.

 13. “Αναλογική και Ψηφιακή Τηλεόραση”, Κ. Τσαμουταλος, Π. Σαράντης, Εκδόσεις Σταμούλης, 2003.